“Het is best lastig om het op papier te krijgen”, zegt de starter tegen me. Ik ben zijn klankbord. Hij spreekt over zijn ondernemingsplan. Ambities genoeg.

 

Alleen op papier zetten is concreet worden, keuzes maken. En die keuzes dan ook nog vertalen naar SMART acties. Je kent het principe vast: Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch en Tijdgebonden. Oké, de ‘a’ staat voor acceptabel, alleen vind ik dat maar niks. Daarom ‘ambitieus’.

 

Deze starter is niet uniek. Ik merk het wekelijks. Veel organisaties – groot èn klein – vinden het formuleren en vervolgens vertalen van hun missie, visie en ambities naar concrete acties voor morgen een uitdaging. Alleen, strategie begint wel met denken, het succes hangt af van doen. Doen lukt alleen succesvol, als je je ambities weet te vertalen naar meetbare acties en die acties ook echt weet te realiseren.

'Strategie begint met denken, het succes hangt af van doen'

Sinds ik een training Time Management volgde, werk ik dagelijks met een actielijst. Het meest waardevolle dat ik destijds leerde? Je kunt de tijd niet managen, alleen jezelf. Dat blijft mijn grootste uitdaging. Ik leef mee met mijn vroegere leidinggevenden.

 

Een goed hulpmiddel om strategische ambities te vertalen naar een actielijst is de Balanced Scorecard. Ik gebruik hem veel. De scorekaart is een bewezen succesvolle methode om de prestaties van je organisatie te meten. Je deelt je ambities op in vier groepen: financieel, klanten, interne processen en leren & groeien.

 

De delen zijn logisch met elkaar verbonden: Als je continu de kennis en kunde verbetert (leren & groeien), dan verbeteren je interne processen. Daarmee verbeteren de prestaties voor je klanten en dat zorgt voor betere financiële cijfers.

 

Per groep vertaal je je ambities naar doelen. Ik doe dat zelf het liefst in Excel. Bij financieel kan dat bijvoorbeeld een omzetdoel en een bruto-marge-doel zijn. Per doel bedenk je vervolgens wat er voor nodig is om het te realiseren. Meet je de voortgang van die realisatie, geef je gas waar nodig en stuur je bij waar nodig, dan krijg je uiteindelijk wat je meet.

'Je kunt de tijd niet managen, alleen jezelf.'

  • Acties: Welke acties moet je hiervoor ondernemen?
  • Prestatie-indicator: Wat meet je per actie (voorbeeld: bruto marge) om te bepalen of de actie succesvol is?
  • Prestatie-norm: Wat moet het resultaat (voorbeeld: +5%) zijn?
  • Einddatum: Wanneer moet het resultaat geboekt zijn?
  • Wie: Wie is verantwoordelijk voor de actie?

 

Die starter van hierboven komt er wel. Als hij zijn verhalen concreet maakt en SMART gaat denken als een ondernemer. Want, laten we wel wezen, als ondernemer ben jij toch ook altijd al bezig met: wie gaat wat wanneer doen om welk resultaat te boeken?

 

 

Deze column verscheen eerder in Bakkerswereld. Afbeelding van Albrecht Fietz via Pixabay.

Sfeer-food-2.jpg

FoodResult. Marketing based solutions.

Hanno Spanninga

Catharinadaal 37

6715 KA Ede

Hanno Spanninga op LinkedinHanno Spanninga op Twitter Hanno Spanninga op Facebook

T +31 (0)6 21458973

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

I www.foodresult.com