Als Fries en watersporter was ik graag bij de sluis van Stavoren, omdat er vaak meer boten door de sluis wilden dan erin pasten. Dat zorgde voor veel vertier, want gescheld en soms zelfs fysiek geweld. Deze bottleneck in het vaarwater is opgelost: er ligt sinds enkele jaren een tweede sluis naast.
Geld genereren, je centrale doel
Zijn theorie over de aanpak van bottlenecks maakte managementdenker Eli Goldratt beroemd. Een aanpak die ook in jouw bedrijf werkt. Bewezen effectief is. En vooral een zaak van gezond verstand. Het is een methode om het centrale doel van je bedrijf te realiseren: geld genereren en daarmee continuïteit.
Nogal wat ondernemers willen dat ieder bedrijfsmiddel waarvoor is of wordt betaald – mens en machine – maximaal rendement oplevert. Ze menen dat de prestatie van het bedrijf verbetert als alle losse onderdelen maximaal presteren.
‘Los de bottleneck op. Verbeter je resultaat.’
Goldratt is het daar niet mee eens. En ik ben het met hem eens. Hij stelt dat je alleen meer geld genereert als je de ‘doorvoer’ verbetert: als je meer producten of diensten verkoopt door een betere prestatie als geheel. Daarvoor hoef je in je keten van bedrijfsmiddelen alleen de zwakste schakel aan te pakken. De zwakste schakel, die de kracht van de keten bepaalt.
Deze zwakste schakel of bottleneck – denk aan de sluis van Stavoren – bepaalt de doorvoer van producten of diensten door je bedrijf. En dus hoeveel je kunt verkopen.
5-Stappenplan naar groei
Een beperking of bottleneck kan overal zitten. In je inrichting, zoals een machine met een te lage capaciteit. In je mensen, zoals een medewerker met onvoldoende competenties of ontwikkelmogelijkheden. Of in jou, je beleid of je regels: als je bijvoorbeeld geen goede strategie hebt.
‘Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden’
Wil je meer geld genereren? De doorvoer van je bedrijf verhogen? Dan kun je deze 5 stappen volgen:
- Identificeer de belangrijkste bottleneck in je bedrijf.
- Bepaal hoe je het maximale uit die bottleneck haalt.
- Maak al het overige in je bedrijfsketen er ondergeschikt aan.
- Verhoog, als dat kan en nodig is, de capaciteit van de bottleneck.
- Is de bottleneck (bijna) opgelost? Begin dan weer met stap 1.
Voordeel van de aanpak: je hoeft niet fors te investeren om resultaat te boeken. En je kunt er vandaag al mee beginnen. Nog een tip: Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Betrek daarom je medewerkers bij het zoeken naar bottlenecks én oplossingen. Zo krijg je draagvlak.
Jouw sluis van Stavoren
Vind je het lastig om je bottlenecks te vinden? Kijk dan waar de conflicten tussen je medewerkers over gaan. Grote kans, dat je ineens jouw sluis van Stavoren ziet. Of bel mij.
Foto: Dassel via Flickr